Η πόλη μας

Δήμος Κυπαρισσίας

Καλώς ήρθατε στην Κυπαρισσία...

 

Η Κυπαρισσία βρίσκεται 245 χλμ. νοτιοδυτικά από την Αθήνα. Παραθαλάσσια κωμόπολη με λιμάνι, η Κυπαρισσία αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ο σύγχρονος οικισμός (Κάτω Πόλη) συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση στην κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι, τους φοίνικες, τα καφέ και τα εστιατόρια. Η πολυσύχναστη παραλία της Κυπαρισσίας προσφέρει όμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Η Άνω Πόλη, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, γοητεύει τους επισκέπτες με το κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, τις κρήνες, τις σκάλες και τα καλντερίμια.
Το όνομά της έχει αναφορές στη μυθολογία, στον Κυπάρισσο, ο οποίος ήταν καλός φίλος του θεού Απόλλωνα.  Στην Κυπαρισσία επίσης εκείνη την εποχή λατρευόταν και η θεά Αθηνά γνωστή και ως «Κυπαρισσία». Άλλοι λένε ότι, στην περιοχή υπάρχουν από πολύ παλιά κυπαρίσσια και ίσως το όνομα της να προέρχεται από εκεί.

Ιστορική αναδρομή..

Η πρώτη ιστορική αναφορά στην Κυπαρισσία είναι εκείνη από τον Όμηρο στην Ιλιάδα του, που αναφέρει ότι η Κυπαρισσία, ως πόλη που διοικούσε ο Βασιλιάς Νέστορας, συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο προσφέροντας επανδρωμένες τριήρεις. Η αναφορά του Ομήρου στην Κυπαρισσία μεταξύ των πόλεων της Πελοποννήσου που συνεισφέρουν πλοία στον πόλεμο κατά της Τροίας και αξιόλογες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ίδια την πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, πιστοποιούν την οικιστική ανάπτυξη αλλά και τη σημαντική εξέλιξή της, από την μυκηναϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Η σιωπή των πηγών και η απουσία μνημείων κατά τη βυζαντινή περίοδο υποδηλώνει μια σχετική παρακμή, ενώ αυτή την περίοδο παρατηρείται η μετονομασία της πόλης σε Αρκαδιά, που παραμένει αίνιγμα για τους ιστορικούς. Ακολουθώντας την μοίρα της υπόλοιπης Πελοποννήσου, υποτάσσεται στους Φράγκους της Δ’ Φραγκοκρατίας, μέχρι την τελική της υποταγή στους Τούρκους το 459. Η Κυπαρισσία συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 αναδεικνύοντας σημαντικούς αγωνιστές και υπέστη, με την λεγόμενη «μάχη της Καργιούτας», μεγάλη καταστροφή όταν ο στρατός του Ιμπραήμ πυρπόλησε την πόλη τον Μάιο του 1825.

 

 Το σήμερα...

Η Κυπαρισσία διαθέτει στις μέρες μας όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη - η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός - και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδίας, η πλατεία της Αρκαδίας με τον πλάτανο και τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ), τα καλντερίμια κ.ά. Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη με ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία. Έχει πλούσια βλάστηση ενώ το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου καλύπτεται από ελαιώνες, αλλά μεγάλες είναι και οι εκτάσεις όπου καλλιεργούνται κηπευτικά, πατάτα, καρπούζια και εσπεριδοειδή. Η Κυπαρισσία διαθέτει όμως και πανέμορφες αμμώδεις παραλίες από τις οποίες κάποιες είναι  οργανωμένες με ξαπλώστρες και καντίνες και άλλες σε κολπίσκους προσφέροντας  πιο ήσυχες καταστάσεις.  Οι πραγματικά άριστη τουριστική υποδομή σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά της γύρω περιοχής εγγυώνται μια ευχάριστη διαμονή σε  κάθε επισκέπτη. 
Πως θα πάω εκεί:

Με Αυτοκίνητο:

Η Κυπαρίσσια βρίσκεται σε  απόσταση 245 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Αφού πάρετε την Aττική οδό , συνεχίζετε το ταξίδι στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (για περίπου 80 χλμ./40-50 λεπτά διαδρομή). Μετά την Κόρινθο ακολουθήστε τον δρόμο προς Τρίπολη (προσοχή στην οδική σήμανση για να μην χάσετε την έξοδο (απόσταση περίπου 81 χλμ./40 λεπτά διαδρομή).Αφού φτάσετε στην Τρίπολη συνεχίστε την διαδρομή σας στην νέα εθνική οδό με κατεύθυνση προς Καλαμάτα. 30 περίπου χιλιόμετρα πριν από την Καλαμάτα στην «Αλλαγή» ακολουθείσθε τον δρόμο προς Κυπαρισσία (36 χιλιόμετρα – περίπου 20 λεπτά).
Συνολική διάρκεια ταξιδιού : 140 – 160 λεπτά

Με ΚΤΕΛ:

Από την Αθήνα εκτελούνται δρομολόγια για την Κυπαρισσία καθημερινά. Η αναχώρηση γίνετε  από τον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ Αθηνών στον Κηφισό (Κηφισού 100, επί τις εθνικής οδού Αθηνών).
Τηλέφωνο  ΚΤΕΛ Αθηνών : (+30) 210 5134293
Τηλέφωνο  ΚΤΕΛ Κυπαρισσίας : (+30) 27610 22260